onsdag 13 augusti 2014

PK-träsket

Är tystnaden från Uppsala ifråga om ISIS framfart i själva verket ett symptom på ett gammalt problem i Sverige? Det som idag kallas att vara PK - politiskt korrekt - har sina rötter i en konsensuskultur av ganska hög ålder. Där tolerans har blivit lika med en ängslig vägran att ta ställning så fort det bränns och man riskerar att "kränka någon". Alltsedan Hedenius filosoferade sig fram till att religiösa utsagor är meningslösa eftersom de inte går att vare sig verifiera eller falsifiera har alla tankar om tro förvisats till den privata sfären och förklarats vara icke-frågor i det offentliga rummet. Åtminstone är det vad Förbundet humanisterna kräver ska utföras fullt ut genom att t ex förklara radio- och TV-gudstjänster som propaganda för privata trosuppfattningar. Vad de maktägande företrädarna i vårt samhälle för denna felaktiga uppfattning inte vill vidgå att vårt lilla hörn av världen är tämligen ensamt om att tänka så. Det ger t ex som resultat att åtskilliga asylsökande skickas tillbaka till en säker död eftersom förföljelse pga trosuppfattning inte har någon betydelse för majoriteten av de handläggare som på deportationsverket har att hantera traumatiserade människor i mängder. Om detta inlägg tycks råddigt är det bara en avspegling av den komplexa och skrämmande verklighet världen av idag visar upp. Ty mitt i splittringen hänger allt samman - och i Sverige tycks tongivande personer fortfarande lida av den hybris som säger att vi svenskar är kallade att lära resten av världen hur de egentligen borde tänka. Ynkligt är ordet.

4 kommentarer:

  1. Det är nog inte bara Sverige och svenskar som är kallade till att lära resten av världen hur de ska tänka och leva. Det stora landet i väster har ju påfallande ofta också pekat finger åt andra länder som man anser lever fel. Fast då nöjar man sig inte med att peka finger, då är det militära insatser som gäller. USA ljög om Saddams innehav av diverse massförstörelsevapen och invaderade två ggr. Från att ha varit ett någorlunda stabilt samhälle med alla trosriktningar levande i fred med varandra till dagen rykande askhög med inbördes stridigheter och nu denna ISIS som rensar allt. Libyen gick samma väg. Gadaffi var vid tiden för sin död president för Afrikanska Unionen och hade på förslag en ny valuta för Afrika, gulddinaren. Saddam övergav dollarn i sin handel precis som Iran också gjort. BRICS länderna kom överens om att bilda en egen utvecklingsbank och överge dollarn och IMF. Omgående "råkade" ett civilt trafikflygplan skjutas ner rakt ovanför en stridszon i östra Ukraina. Ryssland fick omgående skulden i västs media och orsaken här är också ekonomiska. Brics vill lämna dollarn, Putin pekas ut som mördare i syfte att så split i BRICS-gemenskapen.

    ISIS kontrolleras av USA, Förenade Arabemiraten och Israel i syfte att skapa total oreda och ett stenhårt shariasamhälle. Det ska bana vägen för attack mot Iran och lägga även det landet i ruiner. Asad i Syrien som är kompis med Putin ska undanröjas och den harmoni som rådde mellan olika trosgrupper ska slås sönder. Sen är det Turkarnas tur att smaka på lite tuffare tillämpning av Koranen och sedan står de på tröskeln till Europa och denna gången lär inte gates of Vienna hålla stånd.

    När Europa underkastat sig den nya läran kan slutstriden så ske mellan väst och öst. När allt motstånd är krossat kommer vi alla att lyda under en ny herre som redan styr men som vi svåreligen kan se. Den man absolut inte får kritisera den styr.
    Om saker och ting är som jag tror är detta ett möjligt scenario. Dock hoppas jag att jag har helt fel.

    PS Att ingen i ledande ställning protesterar på allvar torde betyda att konsensus råder och att det som sker ska ske med allas goda minne.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag hoppas också att du har fel. Men i nuläget vet ingen. Skulle det visa sig att du har rätt står vi inför något som torde innebära slutet för allt som vi hittills känt till det. För mig är det i o f s ingen överraskning att världen ska gå under tack vare den Bibel jag dagligen umgås med. Samtidigt är det en svår synd att söka påskynda denna undergång.....

      Radera
  2. Att världen ännu en gång skall gå under tvivlar jag inte alls på. Och precis som du säger, det ankommer inte på oss att påskynda denna utveckling. Att döda månniskor och i onödan djur eller att misshandla är en mycket stor synd. Man blir bestört av att höra vår utrikesminister säga att "internationell lag förhindrar ett ingripande mot ISIS i Irak" och i att "flyktingar från denna grupp (ISIS) har automatiskt PUT i Sverige" medan de som ISIS slaktar inte får stanna. Man slår sig för pannan......

    SvaraRadera
    Svar
    1. Dessvärre har jag slutat bli förvånad över vår utrikesminister... Sedan vill jag gripa tillbaka på något jag missade i ditt förra inlägg: Visst har det stora landet i väst ingripit med våld för att söka göra andra delar av världen lika sig självt. Det jag hugger på i mitt inlägg är den moraliska självgodhet som präglar svenskt myndighetsutövande och en hel del av den offentliga debatten. Det värsta är den andliga analfebtism som har upphöjts till dygd - alltså att religiös hemhörighet inte har någon betydelse eftersom vi lever i ett sekulärt samhälle. Vad dessa handläggare på fr a deportationsverket inte vill förstå att vårt lilla hörn av världen är i stort sett ensamt om att ha det så. Vi kan tycka olika om detta faktums önskvärdhet - men det värsta är att våra politiska beslutsfattare i dessa frågor är avgrundsdjupt okunniga i frågan.

      Radera