lördag 27 februari 2010

Finns det någon därute?

Öppnade tydligen det här för fort - hittar inte min egen blogg på google och vet inte vad jag gjort för fel. Så om nu någon, som inte är jag, mot förmodan läser dessa rader av en novis på allt som har med datorer och bloggvärlden att skaffa - snälla, ge mig en vink om hur jag ska "komma ut". Min roman är så gott som färdigredigerad och den sedvanliga dragkampen med förläggaren om eventuella ändringar ytterligare står för dörren. Vill så gärna dela tankar med flera. I väntan på det får jag väl forstätta med mitt arbete och med att läsa Susan Howatchs trollbindande böcker och repa med mitt band...

onsdag 17 februari 2010

Religionskunskap?

Morgonekot berättade att tjänstemän i skolverket vill ta bort kristna texter från religionsämnet i skolan. Å ena sidan blev jag inte förvånad - förbundet humanisternas agggresiva kampanj mot alla religiösa uttryck i det offentliga rummet har en längre tid syftat till just detta. Och med bl a en statsminister som inte är medlem i Kyrkan plus andra tongivande figurer i riksdagen kommer väl sagda förbunds envetna tjat i namn av vetenskap att bli lyssnat till. Men är det bra? Är det tolerant? Tar det hänsyn till mänskliga fri- och rättigheter?
Hela idén är följdriktig utifrån föreställningen att det finns något som kallas objektivitet. Det tror inte jag på. Jag kan sträva efter att vara objektiv i många sammanhang och bör också göra det. Men det är en helt annan sak än att jag kan se objektiva fakta. Jag är själv ett subjekt som alla andra och det färgar alla fakta jag tar in. I den meningen existerar det ingen fullständig objektivitet.
Å andra sidan är jag inte heller glad åt den religionsundervisning som bedrivs i skolan. Som präst har jag åtskilliga gånger fått "avprogrammera" mina konfirmander från galenskaper som deras religionslärare har slagit i dem. Nu gäller detta tack och lov inte alla lärare i ämnet - en del är hederliga och kunniga. Men vad med dem som har läst in ämnet med en ateistisk agenda i bakhuvudet? Skulle man kanske flytta in religionsämnet under historia och låta kyrkor, moskéer, synagogor och tempel ta hand om den rena religionsundervisningen för dem som vill ha den? Men det skulle väl förbundet humanisterna också försöka sätta stopp för...
Summa summarum vet jag själv inte hur jag vill ha det. Och så illa som religionskunskapen generellt behandlas i vårt land som styrs av ateister, självgoda nog att tro att vi i detta avseende är ett föregångsland ser jag heller ingen vettig lösning.

måndag 15 februari 2010

All vår början bliver svår

När en tekniskt ointresserad person som gärna skriver vill börja blogga visar sig vissa ting svårare än han trodde. Som att lägga upp bilder och presentationstexter till exempel. Men skriva kan jag - och nu börjar jag med att låta dig som till äventyrs hittar mig sväva i okunnighet om vad jag menar med Apokatastasis. En uppslagsboksliknande förklaring kommer med tiden. Tills dess kan du väl gissa vad jag menar. Redan nu vill jag dessutom tala om att det band jag spelar med kommer att uppträda på Folkets hus i Åkers styckebruk den 27 mars. Vi inleder en kväll där också minst ett band till kommer att äntra scenen. Det är gratis inträde och utöver mina egna låtar kommer vi att spela material av bland annat Dylan och Beatles. Så småningom kanske några av mina låtar hamnar här, även om jag trivs bäst live, i direkt möte med publiken.
Märker att min frustration över ingångssvårigheterna med det tekniska blåste bort allt vettigt jag hade att säga och ber att få återkomma snarast möjligt.